by means of. reinterprets vernacular chinese architecture in hong kong atrium residence

atrium residence – a residing heritage

 

nestled around the silent village of lung tin tsuen, in hong kong, the ‘atrium house’ by through. represents a new model of shared dwelling that reinterprets traditional chinese architecture. settling inside of an location identified for its various historic homes and dating back to the pre-war times, the project brings together vernacular aesthetics with up to date sensibility to make an efficient dwelling ecosystem which include curved brick walls, timber accents, overlapping roofs, and redefined chinese courtyards.

image by kris provoost

 

references of custom and ‘light moments’

through. has utilized silhouettes of regular courtyard homes to inform the spatial strategy, developing on notions of orders and symmetry to develop sequential levels of spaces. the hong-kong centered studio has fashioned a narrative of ‘light moments’, in purchase to enrich the aesthetic part of the job. thus, shades representing dawn, working day, dusk, and night had been subtly built-in into the design and style to distinguish the distinct useful zones. 

guests enter the premises by means of a set of sound timber gates, embraced by handcrafted partitions of bricks very carefully set in a rotation to kind a rippling impact. upon entry, a single is instantly drawn to the ‘shadow’ aspect wall which spans the whole foyer and is composed of hundreds of teardrop-shaped metal plates. these plates were being hand stacked to resemble conventional roof tiles, although some of these also double as mailboxes for the citizens. 

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.

graphic by kris provoost

 

shaped by curved facades and brick styles

from the lobby, motion is then drawn into the central courtyard where by the club facilities are housed. listed here, an arrangement of present-day brick pavilions wraps about the central pool, forming a loop of indoor and outdoor areas linked by slender pathways, which remind of historic hutongs. the via. group used usually proportioned blue bricks and labored carefully with neighborhood craftsmen and heritage specialists in purchase to build exclusive curved facades and openings in the brick styles that allow a play of gentle. 

 

accommodating cultural and leisure facilities, the pavilions are anchored by a tea salon that opens toward the calming mountain views. meanwhile, greenery and landscaped locations even more tie together the courtyard with poetic calmness. when considered from higher than, the overlapping roofs of these pavilions turn into substantial vessels for the trees, giving a unique viewpoint to the occupants of the higher concentrations. 

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.
impression by kris provoost

 

inside aspects hinting at chinese custom

subsequent the exterior of the atrium residence, the interiors trace at chinese heritage by means of architectural aspects. inside of the banquet area, a extraordinary stepped ceiling normally takes its type just after rice terraces and demonstrates the different depths of the planters above the pavilion roofs. pivoting home windows link the inside to the outdoors, building contrasting shadows and mosaic flooring, when allowing for different degrees of privateness. 

these spaces are further elevated by curated items, from up to date furniture and hand-painted ceramics to sculptural performs in the chess pavilion, artist andrew luk’s LED-lit landscape items reflect the form of conventional siheyuan residences. by way of. also developed bespoke signage for each and every exercise zone crafted from stacked metallic sheets with customized chinese lettering. 

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.
impression by kris provoost

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.
image by kenneth chao

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.

impression by kenneth chao

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.

image by kenneth chao

 

1/8

image by harlim djauhar winata

picture by harlim djauhar winata

image by kris provoost

picture by kris provoost

image by kris provoost

picture by kris provoost

image by kris provoost

impression by kris provoost

image by kris provoost

image by kris provoost

image by kris provoost

picture by kris provoost

image by harlim djauhar winata

graphic by harlim djauhar winata

image by kris provoost

picture by kris provoost

project data: 

title: atrium property
architects: via. 
spot: yuen very long, hong kong

myrto katsikopoulou I designboom

nov 13, 2021